ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΝΟΥ ΦΑΛΤΑΙΤΣ
Το Μουσείο Μάνου Φαλτάϊτς ιδρύθηκε το 1964. Είναι από τα πρώτα τοπικά Ιστορικά - Λαογραφικά Μουσεία της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε για να σωθεί η Σκυριανή παραδοσιακή κληρονομιά και για να περάσει στον Πανελλήνιο Χώρο το μήνυμα πως το Παρόν και το Μέλλον πρέπει να στερεώνονται στην Παράδοση.
Στεγασμένο στο παλαιό αρχοντικό των Φαλνταήδων, που οι ρίζες τους χάνονται στο Βυζάντιο, το Μουσείο δεσπόζει του ΒΑ άκρου της Σκύρου, χτισμένο πάνω στον μεγαλύτερο πύργο των πανάρχαιων Πελασγικών τειχών του νησιού - τον Παλαιόπυργο, όπως τον ονομάζουν οι νησιώτες.
Φορτωμένο τον μύθο και την ιστορία (ο τόπος όπου βρίσκεται ήταν άλλοτε αρχαίος ναός), περιλαμβάνει όλον τον παραδοσιακό πολιτισμό και την ιστορία του νησιού, από την μεταβυζαντινή μέχρι την σύγχρονη εποχή.
Ζωντανό, ίδρυμα από την ίδρυσή του το Μουσείο Φαλτάϊτς, και οργανισμός αναπόσπαστα συνδεδεμένος με τον καθημερινό βίο του νησιού, αποτελεί και το μοναδικό μουσείο όλης της χώρας που διαθέτει και ξεχωριστό ιδιόκτητο χώρο εκδηλώσεων.
Πρόκειται για το πρωτοαρχαϊκού τύπου λίθινο θέατρό του, χτισμένο στην πλαγιά του λόφου, κάτω από το κυρίως κτίριο του Μουσείου, όπου από το καλοκαίρι του 1993 γίνεται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Σκύρου και πραγματοποιούνται πολλές και σημαντικές πνευματικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις αυτές υλοποιούνται από την Ομάδα Νέων του Μουσείου με νέους εθελοντές που προέρχονται απ' όλη την Ελλάδα.
Ο Εθελοντισμός έχει υπάρξει ένας βασικός άξονας στις δραστηριότητες του Μουσείου από την ίδρυσή του. Η δραστηριοποίηση των νέων σε πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνεται μέσα διάφορες δράσεις.
ΣΥΛΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Αναλυτικότερα, το Μουσείο Φαλτάϊτς περιλαμβάνει τρεις λαογραφικές - ιστορικές συλλογές:
1. Της Σκυριανής ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού
2. Της παραδοσιακής οικονομίας του Ελληνικού χώρου με 3000 περίπου αντικείμενα και εργαλεία (πολλά απ' αυτά βρίσκονται ακόμη αποθηκευμένα περιμένοντας την σωστή τους παρουσίαση στο κοινό)
3. Των σπάνιων εκδόσεων από την 16ο αιώνα και μετά, των ιστορικών εγγράφων που χρονολογούνται από την Βυζαντινή εποχή και την εποχή της Τουρκοκρατίας, μέχρι την περίοδο της Επανάστασης του 1821 και μέχρι τα νεώτερα χρόνια.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ
Πριν από 14 χρόνια