ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ

1.5.08

ΑΡΧΙΚΗ

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ




Καλώς ήρθατε στην Σκύρο. Το πλοίο σας έφερε στο λιμάνι της Σκύρου, την Λιναριά.
Απόνεμο και ασφαλές λιμάνι στα Δυτικά του νησιού με πανέμορφο γραφικό οικισμό κτισμένο στην πλαγιά του λόφου.Mε υπουργική απόφαση ο οικισμός χαρακτηρίστηκε ιστορικό και διατηρητέο μνημείο.
Δυο είναι οι εκδοχές για την ονομασία του λιμανιού της Σκύρου. Η πρώτη έχει ονομασία του λιναριού παλαιότερα από το οποίο κατασκεύαζονταν λινά υφάσματα. Η δεύτερη εκδοχή αφορά την νύμφη Ληνώ και ίσως κάποτε στην αρχαιότητα αυτή η περιοχή ήταν τόπος λατρείας νυμφών.
Με την απογραφή του 2001 έχει 319 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με τον τουρισμό και την αλιεία.
Ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης υπήρξε φανατικός λάτρης της περιοχής και έμεινε εκεί αρκετά καλοκαίρια. Εκεί εμπνεύστηκε και έγραψε πεζά και ποιήματα ,τις γνωστές ψαράδικες ιστορίες.

Αφήνοντας πίσω μας το λιμάνι, και στον κεντρικό δρόμο για το Χωριό, η πρώτη παραλία που συναντάμε αριστερά μας 1,5 χλμ από την Λιναριά είναι οι Αχερούνες.
Στα τρία χιλιόμετρα από την Λιναριά, στον κεντρικό δρόμο για το Χωριό, υπάρχει αριστερή διακλάδωση η οποία σε 3,5 χλμ μας οδηγεί σε μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, στον Πεύκο. Ψιλή, καθαρή άμμος και γύρω γύρω







λόφοι. Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα μάρμαρα, από το λατομείο της περιοχής, τα οποία ήταν έτοιμα για φόρτωση από τον μώλο του όρμου.
Μετά τον Πεύκο σε απόσταση 3 χλμ μέσα από μια πευκόφυτη διαδρομή και μέτριας δυσκολίας χωματόδρομο φτάνετε στην παραλία του Αγίου Φωκά.
Από εκεί σε έξη χιλιόμετρα όχι καλού χωματόδρομου, μπορείτε να βρεθείτε στην Ατσίτσα.
Στον δρόμο μας για το Χωριό 4χλμ πριν, ο οικισμούς Ασπούς με την παραλία Μέλαος.
Λίγο πριν τον οικισμό δεξιά διακλάδωση μας οδηγεί στην παραλία της Καλαμίτσας.
Στρίβοντας δεξιά προσπερνάμε την παραλία στο Αχίλλι, μιας και δεν προσφέρεται πλέον για μπάνιο και σε 5χλμ φτάνουμε στην Καλαμίτσα στην πιο μεγάλη παραλία του νησιού. Αν μένετε στην Λιναριά η απόσταση είναι πιο κοντινή από τον δρόμο που βγαίνει πάνω από τον οικισμό.
Μετά 5 χλμ και αφού περάσουμε την φημισμένη πηγή Νύφι φτάνουμε στον όρμο Κολυμπάδα με την ομώνυμη παραλία. Αρκετά πιο πέρα η παραλία Ρένες, ανάμεσα στις Τρείς Μπούκες και στον κόλπο Λιθάρι, μόνο για αυτούς που διαθέτουν ειδικά αυτοκίνητα για δύσκολους χωματόδρομους. Στη θέση Αγία Τριάδα πολύ κοντά στο λιμάνι Τρείς Μπούκες όπου ναυλοχούσε ο Αγγλογαλλικός στόλος τάφηκε στις 23 Απριλίου 1915 ο μεγάλος φιλέλληνας. Η μάννα του δεν επέτρεψε να μεταφερθούν το οστά του στην Αγγλία σεβόμενη την επιθυμία του. «Αφήστε τον στο μέρος που μονάχος διάλεξε. Αφήστε να βλέπει για πάντα τον Ελληνικό ήλιο».


ΤΟ ΧΩΡΙΟ





Χτισμένο από την ανάγκη των κατοίκων να προφυλαχτούν από τους πειρατές σε αθέατη θέση στην δυτική πλευρά ενός τεράστιου ασβεστολιθικού βράχου , το Χωριό
με τα ολόλευκα σαν κάτασπρη ανθοδέσμη σπίτια είναι





σίγουρο ότι θα σας μείνει αλησμόνητο. Μόνο οι ταράτσες των σπιτιών είναι από σκούρο χρώμα μιας και είναι στρωμένες με ειδικό αργιλώδες χώμα το μελάγκρι για να τα προστατεύει από τον ήλιο. Την χώρα διασχίζει η Μεγάλη Στράτα που οδηγεί στο Κάστρο.
Στο βορεινό άκρο του χωριού η πλατεία της αιώνιας ποίησης όπου βρίσκεται το άγαλμα του ΄Αγγλου ποιητή Μπρούκ και τα δυο μουσεία. Το αρχαιολογικό και το λαογραφικό μουσείο Φαλτάιτς. Δίπλα από το Κάστρο το μοναστήρι του Αι –Γιώργη φύλακας και προστάτης του νησιού. Κοντά στο Κάστρο βρίσκονται οι συνοικίες της Πάνω Στράτας , του Αγίου Βασιλείου ,των Κοχυλιών, ο Ατσιπάς, ο Σκορδάς κ.λ.π.Λίγο πιο κάτω προς την παραλία βρίσκεται το προϊστορικό νεκροταφείο σε πελεκημένους βράχους. Με την απογραφή του 2001 καταμετρήθηκαν στo Χωριό 1748 κάτοικοι.
Λίγο χαμηλότερα από το Κάστρο της Σκύρου, επάνω στην κορυφή του δυσπρόσιτου βράχου, πάνω από το Χωριό , δεσπόζει με την παρουσία του το μοναστήρι του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου. Τον χειμώνα του 958 κατά την διάρκεια της εκστρατείας του Νικηφόρου Φωκά να ανακαταλάβει την Κρήτη από τους Άραβες ,λόγω σφοδρής τρικυμίας, ο βυζαντινός στόλος αναγκάστηκε να καταφύγει στην Σκύρο για να προφυλαχθεί.
Μαζί με τον αυτοκράτορα ήταν και ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης στον οποίο ο αυτοκράτορας υποσχέθηκε ότι αν νικήσει τους Σαρακηνούς θα του δωρίσει μέρος της Σκύρου για να κτίσει μοναστήρι. Ο Όσιος έμεινε στην Σκύρο, σε σπηλιά, ΒΑ του κάστρου, που σήμερα είναι κτισμένο εκκλησάκι στο όνομά του.
Ο Φωκάς νίκησε και κράτησε την υπόσχεσή του.


ΜΩΛΟΣ-ΜΑΓΑΖΙΑ


Δυο οικισμοί που έχουν ενωθεί ΒΑ της Σκύρου σε απόσταση 2 χλμ.την περιοχή που οι Σκυριανοί την αποκαλούν και Γιαλός.Με την απογραφή του 2001 απογράφηκαν 134 κάτοικοι.
Η αρχή του οικισμού Μαγαζιά τοποθετείται στα χρόνια της τουρκοκρατίας όταν εκεί δημιουργήθηκαν τα πρώτα «μαγαζιά» δηλαδή οι αποθήκες για το εμπόριο του νησιού. Μεταγενέστερα φτιάχτηκαν και σπίτια και πολλοί κάτοικοι του Χωριού μετοίκησαν δίπλα στην θάλασσα. Σήμερα στην περιοχή αυτή βρίσκονται τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα του νησιού.


ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΓΙΑ ΑΤΣΙΤΣΑ
Η Ατσίτσα απέχει από το Χωριό 18 χλμ και σε όλη την διαδρομή προς Βορά στα δεξιά μας βρίσκονται αρκετές παραλίες από τις οποίες η κάθε μία διαθέτει και κάτι ξεχωριστό.
Πολύ κοντά, βόρεια του Χωριού υπάρχουν δυο οικισμοί όπου εκεί βρίσκονται τα περισσότερα καταλύματα του νησιού. Τα Μαγαζιά και κολλητά ο Μώλος. Απο εκεί ξεκινούν οι συνεχόμενες παραλίες των Μαγαζιών, του Μώλου, των Πουριών,τα Γυρίσματα και η Καρεφλού.
Στα Πουριά βρίσκονται τα αρχαία λατομεία, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου μέσα σε λοξευμένο βράχο και πολύ κοντά τα Βρυκολακονήσια.
Τα Γυρίσματα απέχουν από το Χωριό 3χλμ και είναι από τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού.

Στα 7 χ.λμ. από το Χωριό υπάρχει διαστάυρωση που ακολουθώντας την μας οδηγεί σε 4 χ.λμ. σε αρχαιολογικό χώρο , το Παλαμάρι.

Στα 14χλμ της διαδρομής μας από το Χωριό υπάρχει διαστάυρωση η οποία μας οδηγεί μετά από πορεία 4 χλμ από βατό χωματόδρομο στις παραλίες Αγίου Πέτρου και πιο πέρα της Θεοτόκου.
Εάν δεν ακολουθήσουμε την παράκαμψη και συνεχίσουμε στον κεντρικό δρόμο μετά δυο χιλιόμετρα φτάνουνε στην παραλία της Κυρα-Παναγιάς. Άλλα δυο χιλιόμετρα ακόμη και φτάνουμε στον Ατσίτσα. Από εκεί κι ύστερα υπάρχει δύσκολος χωματόδρομος για την παραλία του Αγίου Φωκά που αναφέραμε στην αρχή.