ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ

1.5.08

Η ΣΚΥΡΙΑΝΗ ΑΠΟΚΡΙΑ


Από την αρχή του Τριώδιου ομάδες μεταμφιεσμένων γυρίζουν τα στενά της Σκύρου και δίνουν τη μοναδικό μυστηριακή ατμόσφαιρα της Σκυριανής Αποκριάς. Τρία είναι τα πρόσωπα του μοναδικού αυτού εθίμου με κυρίαρχη μορφή τον Γέρο.
“ΓΕΡΟΣ”
Ο πρωταγωνιστής της Σκυριανής Αποκριάς
Παριστάνει τον τσοπάνη ζωσμένο με κουδούνια. Γέροι ντύνονται συνήθως γεροδεμένα παλικάρια μιας και η για ώρες περιδιάβαση στα ανηφορικά σοκάκια της Σκύρου, η αποπνικτική μάλλινη στολή και το βάρος των τροκανιών το οποίο φθάνει από 30 -60 κιλά απαιτούν εξαιρετική δύναμη και αντοχή. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι τα παλαιότερα χρόνια ντύνονταν και γυναίκες «γέροι».Βέβαια για τις σκληραγωγημένες λόγω συνθηκών εργασίας Σκυριανές δεν ήταν και τόσο δύσκολη υπόθεση.
Το ντύσιμο του γέρου είναι μια ολόκληρη τελετουργία η οποία παίρνει πολύ χρόνο γιατί πρέπει να εξασφαλιστεί η επιτυχία του ντυσίματος και της αντοχής.
Ο γέρος από την μέση και κάτω φοράει το πανωβράτσι, άσπρο μάλλινο φαρδύ υφαντό βρακί, άσπρες μάλλινες τροχαδοκάλτσες και για παπούτσια τα τροχάδια
(παπούτσια από καουτσούκ που σκεπάζονται από λεπτές λωρίδες δέρματος) , τα οποία κατασκευάζουν και φορούν ακόμα και σήμερα οι Σκυριανοί τσοπάνηδες.
Από την μέση και πάνω ο γέρος φοράει το καπότο(χοντρός μάλλινος μακρύς επενδυτής με κουκούλα) ανάποδα για να είναι πιο μαλλιαρό. Στο πρόσωπο βάζει την «μτσούνα» μάσκα από ολόκληρο το δέρμα αγέννητου κατσικιού.
Στην πλάτη μέσα από το καπότο βάζει κουρέλια ή μαξιλάρι για να σχηματίζεται η
καμπούρα του γέρου
Στη μέση βάζει 30-50 τροκάνια στερεωμένα με σχοινιά τα λητάρια, σε δυο αρμαθιές που κρέμονται από τις ξύλινες λαιμουδαριές των αιγοπροβάτων.

Ένα μεταξωτό μαντήλι στο στήθος , ένα άσπρο ζωνάρι γύρω από την κουκούλα και το οποίο δένεται μπροστά συμπληρώνουν το ντύσιμο του
«γέρου»



ΚΟΡΕΛΑ ΚΑΙ ΦΡΑΓΓΟΣ

Τα δυο μέλη της συνοδείας του «γέρου».

Η κορέλα αγόρι ή κοπέλα την σημερινή εποχή, ντύνεται με ρούχα παρμένα και από τις τρεις παλιές γυναικείες σκυριανές φορεσιές.
Φοράει από μέσα τη «σκούτα» μ’σοφόρι με κέντημα στον ποδόγυρο , το άσπρο μεσοφόρι το «κωλοβόλι» ,με πανωκόρμι. Πάνω από αυτά το καλό που
κάμισο της νυφικής φορεσιές και τέλος τον «μεντενές» εφαρμοστή ζακέτα.
Η ποδιά και ο μεντενές σφίγκονται με τα «κλειδωτήρια»,ζώνη με πολύ ωραίες παραστάσεις.
Στο κεφάλι φοράει γυναικείο μαντήλι, μάσκα, δυο πλεξούδες μαλλιά με κορδέλα
Στα πόδια κάλτσες και για παπούτσια τα τροχάδια

ΦΡΑΓΚΟΣ
Ο τρίτος της παρέας
Ντύνεται άτσαλα και ακατάστατα,φοράει ένα κουδούνι πίσω στη μέση του, και χρησιμοποιεί μια μπουρού για να κάνει θόρυβο συνήθως από κοχύλι.